Vraag je baas gewoon om loonsverhoging!

Wat is de snelste manier om snel geld te verdienen? Affiliate Marketing? Fullfilment by Amazon? Bol.com? Marktplaats?

Wat denk jij?

Geen van de bovenstaande. Ongetwijfeld heb jij een baan. Misschien werk je fulltime of ben je een student die een bijbaan heeft. Jij wordt maandelijks betaald door je werkgever om werk te verrichten.

De snelste manier is om extra geld te verdienen elke maand is door opslag te vragen!

Dit is natuurlijk niet altijd van toepassing. Misschien heb jij een CAO waarbij je jaarlijks een x% opslag krijgt, afhankelijk van je beoordeling gesprek of heb jij pas opslag gehad. Desondanks zijn er een hoop mensen die nooit om loonsverhoging vragen. Misschien omdat ze niet durven te onderhandelen of omdat ze bang zijn om hun werkgever tegen de been te schoppen. Hoe dan ook, opslag vragen is een uitstekende manier om jouw inkomsten te vergroten.

Maar hoe doe je dat?

Door jouw werkgever / manager / baas te overtuigen van jouw waarde voor het bedrijf. Dit is voor sommigen functies makkelijker dan voor anderen. Niet iedereen is namelijk een verkoper die duidelijk kan laten zijn aan de hand van zijn orders hoeveel hij of zij waard is.

  1. Stel doelen en vraag om feedback

Ga zitten met een bak koffie / thee / whisky of iets anders naar persoonlijke keuze en schrijf je doelen op. Waar wil je heen met je carrière? Wat wil je (nog) bereiken? Het formuleren en opschrijven van je doelen, helpt je om deze te visualiseren en duidelijk te maken wat JIJ graag wilt.

Bespreek je carrière doelen met je leidinggevende in een open gesprek. Zit je al een tijdje in dezelfde positie. Geef dit aan. Vertel jouw leidinggevende dat je eerste prioriteit is uitmuntend je huidige rol te vervullen, dat je lange termijn doel is om door te groeien binnen het bedrijf en graag wilt weten wat jouw opties zijn.

Vraag ook naar feedback! Vaak worden wij comfortabel met onze positie en raken wij voldaan met onze huidige rol. Vraag jouw manager naar eerlijke feedback. Wat raden hen aan? Wat kan jij beter doen in je huidige rol? Luister naar de feedback en gebruik dit om jezelf te verbeteren.

Wanneer jij om een opslag wilt vragen, kan je de feedback die jij hebt gekregen en gebruikt hebt gebruiken als argument in je gesprek.

  1. Neem meer verantwoordelijkheid

“Dress for the job you want, not the one you have.” Klinkt gek, maar het werkt.

Zorg als eerst dat jij je eigen werk goed doet, voordat je andere verantwoordelijkheden op je neemt.

Ga daarna aan de slag met andere activiteiten binnen het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld het trainen van een stagiaire. Als jij kan aantonen dat jij andere mensen kan motiveren en trainen, dan levert dit weer een goed argument op voor een loonsverhoging.

  1. Communiceer prestaties

Informeer jouw leidinggevende over jouw behaalde prestaties. Een grote order of klant binnen gesleept? Vertel je baas er over. Het is wel belangrijk dat je dit niet op een arrogante of steek een veer in je eigen kont manier doet, maar wees er nuchter over. Beloof minder en maak meer waar.

  1. Laat je waarde zien!

Het maakt niet uit wat je doet of welk bedrijf je start, maar over al lees je hetzelfde: Add value!

Oftewel, voeg iets van waarde toe aan een product of dienst. Dit geldt ook voor jou. Laat zien wat voor waarde jij toevoegt aan het bedrijf en het team. Jouw salaris is immers ook een waarde.

Het helpt als je jouw prestaties kan kwantificeren. Een verkoper kan doormiddel van een spreadsheet makkelijk aantonen hoe hij extra waarde creëert doormiddel van extra sales of upsellen. Cijfers zijn immers eerlijk en makkelijk te begrijpen voor iedereen.

  1. Waarom verdien jij het en waarvoor je het nodig hebt.

Ik heb een hoger salaris nodig, omdat ik vaker op vakantie wil”. Dit is voor een werkgever geen relevant argument. De basis van een werkgever en werknemer relatie is immers het feit dat de werknemer zijn tijd verkoopt aan de werkgever voor geld en hiervoor werk uitvoert. Schrijf op waarom jij een opslag verdient en niet waarom je het nodig hebt. Houdt het zakelijk en maak het niet persoonlijk.

  1. Oefen je verhaal

Veel mensen beginnen dit soort gespreken zonder te oefen. Mensen die van nature makkelijke praters zijn en een gezonde dosis charisma en overtuigingskracht beschikken zullen er misschien wel mee weg komen, maar lange na niet iedereen.

Oefen je gesprek met je partner of een vriend. Hierdoor bereid jij je voor op de verschillende reacties die je kan verwachten en hier op kunt anticiperen.

  1. Doe je research

Onderzoek naar wat andere mensen verdienen met vergelijkbare functies en jaren ervaring. Hierdoor weet jij wat een realistisch en marktconform salaris is. Open google en zoek op: Salaris (functie). Je zal ongetwijfeld een aantal websites en forum posts tegen komen met salarissen.

  1. Wees bereid voor een NEE.

Slecht jaar? Geen budget? Het wordt je niet gegund. Er zijn talloze redenen waarom jouw verzoek kan worden geweigerd. Wees hier op voorbereid.

Stel een alternatief voor indien jouw werkgever niet akkoord gaat met je loonsverhoging. Eén dag in de week thuiswerken? Nieuwe lease auto? Extra vakantie dagen?

Iemand gaat sneller akkoord met iets kleins, zoals een dag in de week thuiswerken, als diegene zojuist nee heeft gezegd tegen iets groots.

  1. Op zoek naar iets anders?

Een overstap naar een andere werkgever levert sneller meer salaris op, dan blijven bij je huidige werkgever. Als jouw werkgever uiteindelijk nergens mee akkoord is gegaan, neem dan geen genoegen en ga opzoek naar een ander bedrijf waar zij je wel weten te waarderen!

Leendert Nauta
 

Aan het hustlen sinds 2002, offline & online.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: