Wat is verkopen via Bol.com en hoe kun je daar geld mee verdienen?

Bol.com de internetretailer van Nederland & België. Eigenlijk is Bol.com de Nederlandse versie van Amazon. Bol.com is opgericht in 1999 en heeft nu meer dan 7,5 miljoen klanten in Nederland en België, met een assortiment van bijna 15 miljoen artikelen. Net zoals Amazon verkoopt Bol.com van alles van boeken tot kinderkleding.

Sinds 2011 heeft Bol.com haar deuren geopend voor externe verkopers, zowel zakelijk als particulier. Voor bestaande verkopers heeft dit geresulteerd in een omzetstijging van 10-30%, waarbij enkele een stijging zagen van 50% of zelfs wel 100%. Als je al een webwinkel of winkel hebt, dan is Bol.com een ideaal verkoopkanaal om extra geld te verdienen. Maar ook als je nog geen webshop hebt is bol.com een geschikte partner.

Met meer dan 7,5 miljoen actieve klanten kan je via bol.com zeker extra geld verdienen.

Vormen van verkopen op Bol.com

Bol.com kent twee verschillende vormen van verkoop account.

 • Zakelijk verkopen
 • Particulier verkopen

Het grote verschil tussen de twee is dat enkel Zakelijke verkopers nieuwe artikelen kunnen verkopen. Particuliere verkopers kunnen enkel 2de hands artikelen verkopen in bepaalde categorieën.

Particulier verkopen

Starten met verkopen op Bol.com als particuliere verkoper is relatief simpel. Indien je al een account bij Bol.com hebt, dan ben je al bijna zover. Bol.com stelt echter wel wat eisen aan een particuliere verkoper.

 • Je hebt een privéklantaccount bij bol.com
 • Minimaal 18 jaar oud
 • Nederlands of Belgisch adres
 • Betaalrekening bij een bank in Nederland of België
 • Per e-mail bereikbaar
 • Je accepteert routeren van Kopers
 • Je verkoopt uitsluitend originele artikelen. De verkoop van kopieën en illegale artikelen in verboden

Daarnaast zijn er nog een aantal service voorwaarden aan wie je ten allen tijden moet voldoen.

Plaatje voorwaarden

Welke producten mag een Particuliere verkoper verkopen?

Een particuliere verkoper mag verkopen in zowel Nederland als België, maar enkel tweedehands producten in bepaalde categorieën.

 • Boeken
 • Muziek (Cd’s, Vinyl/Lp’s)
 • DVD of Blu-ray (Regio code 2 en 0)
 • Console Games

Producten in een slechte staat worden niet geaccepteerd door Bol.com.

Je producten aanbieden is een relatief simpel proces die redelijk vlug is.

Verzenden

De producten die verkocht zijn kan je verzenden door middel van 5 stappen te doorlopen. Na het ontvangen van een order, dien je te controleren of je het product op voorraad hebt, na de controle kan je kiezen om het artikel te verzenden of indien je het product niet op voorraad hebt, de bestelling te annuleren.

Vervolgens print je de pakbon uit en verpak je deze met het artikel. De koper ontvangt automatisch een factuur van Bol.com, dus jij hoeft niet een aparte factuur uit te printen. Je pakt vervolgens de bestelling goed in en kiest de verzendwijze.

Bol.com kent twee manieren van verzenden, “verzenden via bol.com” of voor een andere verzendwijze. Bol.com biedt verzending aan via verschillende aanbieders zoals DHL en PostNL. Een brievenbuspakje van tussen de 0 – 2 KG kost bij DHL €2,99 en bij PostNL €3,95. De mogelijkheid om gebruik te maken van een andere aanbieder zoals: myparcel.nl of sendcloud.nl.

Verdienen

Reken jij jezelf al rijk met het verkopen van tweedehands studieboeken? Goed bezig, maar er is ook natuurlijk nog het stukje kosten. Bol.com rekent een bemiddelingsbijdrage van €0,99 per verkocht product + 15% van de verkooprijs, waarbij een maximale bijdrage geldt van €15,-. Dat is een flinke hap uit je marge als je weet dat je ook nog verzendkosten moet betalen.

Tevens betaalt Bol.com pas na 21 dagen aan jou uit. Wel neemt Bol.com een aantal risico’s op zich. In het geval dat het artikel verloren gaat tijdens verzendt, een koper die niet betaalt of als het artikel verloren gaat tijdens het retourproces, dan vergoed bol.com jou.

Hoeveel geld kan je verdienen?

Genoeg voor een leuke sidehustle. Studieboeken verkopen over het algemeen goed en er zijn genoeg mensen die in één keer naar Bol.com gaan en niet marktplaats of iets dergelijks eerst bezoeken. Doe je calculaties, Bol.com heeft een makkelijke tool in de verkopers omgeving om de kosten te berekenen, en zie wat je verdient voordat je tweedehands boeken of games op koopt.

https://www.bol.com/nl/m/service/particulierverkopen/index.html

Zakelijk verkopen via Bol.com

Zakelijk verkopen op Bol.com (https://www.bol.com/nl/m/verkopenviabol/verkopen-aanmelden/index.html) is een stuk interessanter. Je mag in alle categorieën verkopen en nieuwe producten verkopen. Zolang jij binnen 1-8 dagen kan leveren en je producten een EAN of ISBN hebben, dan kan je beginnen met het verkopen van je producten.

Ze hanteren wel een aantal andere voorwaarden. Ze eisen dat je minimaal 3 weken ingeschreven bent bij de KvK of het Belgisch Handelsregister en dat je een btw-nummer hebt.

Voor hun servicenormen, zie die volgende link.
https://www.bol.com/nl/m/verkopenviabol/servicenormen/index.html

Kosten

Ook al Zakelijke verkoper heb je verschillende kosten bij Bol.com. Er gelden verschillende bemiddelingsbijdrages per categorie, waar je rekening mee moet houden.

Net zoals bij Particuliere Verkopers betaalt Bol.com pas na 21 dagen uit, hier dien je rekening mee te houden in verband met je cashflow.

Services voor Zakelijke Verkopers

Je krijgt hier natuurlijk wel wat voor terug. Naast de gigantische hoeveelheid traffic en aantal klanten dat Bol.com heeft, bieden ze Zakelijke Verkopers ook een aantal services.

De belangrijkste, Logistiek via Bol.com. In essentie is dit hetzelfde als FBA, maar dan via Bol.com.

In plaats van dat jij verzending verzorgt voor alle orders, ontzorgt Bol.com jou en regelt alles van opslag tot bezorging. Producten worden verdeeld in maten van XS tot en met L. Waarbij je voor iedere maat een ander tarief betaalt, zowel voor de opslag per maand als per besteld artikel.

Kosten zijn vergelijkbaar met het opslaan van je eigen producten en de verzending hiervan.

https://www.bol.com/nl/m/verkopenviabol/verkopen-aanmelden/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=30wzoCNhtmE

Hoeveel geld kan je er mee verdienen?

Net zoals met particuliere verkoper, verschilt dit nogal. Bol.com is een bedrijf met een gigantische hoeveelheid klanten en verkopen per maand. Net zoals bij Amazon, kan jij hier mee op mee liften en zo extra omzet generen. Desondanks betaal best een flinke commissie aan Bol.com en moet je hier rekening mee houden.

Voordat je gaat starten

Lees je goed in over welke voorwaarden Bol.com hanteert en test het water eerst met een aantal producten, voordat jij jezelf rijk rekent. Als je wilt beginnen, start dan ook een webshop naast je activiteiten op Bol.com in de hoop dat de klant voortaan bij jou direct bestelt.

Leendert Nauta
 

Aan het hustlen sinds 2002, offline & online.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: